DONJON VAN NEVELE KRIJGT ERFGOEDPRIJS

Donjon uit Nevele laureaat Vlaamse Onroerende erfgoedprijs 2017

De nog bestaande vroegmiddeleeuwse donjon van het verdwenen kasteel van Nevele valt in de prijzen. Geert Bourgeois maakte, als minister bevoegd voor onroerend erfgoed, de drie laureaten bekend. Het is vooral een mooie attentie voor de familie Schelstraete, die grote inspanningen heeft gedaan om het behoud van de donjon te verzekeren. Het gaat niet om een geklasseerd gebouw. Nog andere drijvende krachten voor het behoud en het onderzoek zijn Hugo Schaeck, bestuurslid van de heemkundige kring Het Land van Nevele en Luc Bauters, provinciaal archeoloog en ondervoorzitter KGKE-Deinze. Het restauratiedossier was in handen van architect Dirk De Meyer.

De jury selecteerde verder nog het kasteel Boterberg in Kalmthout en de architectenwoning van Marc Dessauvage in Loppem.

Tegelijk met de bekendmaking start op www.onroerenderfgoedprijs.be een publieksprijs. Het project zal op die website kort voorgesteld worden en iedereen kan vervolgens stemmen. Wie de meeste stemmen haalt, wint de publieksprijs. 

De heemkundige kring Het Land van Nevele besteedde al heel wat aandacht aan de donjon in hun tijdschrift. In het laatste nummer verscheen nog een artikel van Luc Bauters over de meest recente opzoekingen.  

Oud-Hansbeke organiseert

 

 

Ons ERFGOEDCENTRUM is gesloten in juli

 

ERFGOEDCENTRUM HET LAND VAN NEVELE is gevestigd Hansbekedorp 10a te Hansbeke in de gebouwen van het vroeger postkantoor dat we van het Nevelse gemeentebestuur ter beschikking hebben gekregen. De bibliotheek is open elke dinsdagavond van 20 tot 22 uur en elke eerste zondag van de maand van 10 tot 12 uur (uitgezonderd in de maand juli). Voor een bezoek buiten de openingsuren kan men onze bibliothecaris Jan Luyssaert contacteren (09/371.60.53 - jan.luyssaert@gmail.com).

Terug open op 1 augustus van 20 tot 22 uur!

Poesele - bedevaartvaantjes

 

 

Nieuwe kaap bereikt!!!

Sinds 15 juni 2017 telt onze heemkring 608 betalende leden.

Wie er nog graag bij komt stort gewoon minstens 20 € op rekening

BE69 0013 9516 8578 van de Heemkundige Kring "Het Land van Nevele" vzw.

De reeds verschenen tijdschriften worden u via de post opgestuurd.

Facebook

          Volg Het Land van Nevele ook op ..... 

Als u zelf een fb-account hebt, nodigen we u graag uit om die te liken via www.facebook.com/landvannevele.

Onze Nieuwsbrief

wordt nu aan 705 lezers gestuurd. Naast onze eigen werking kondigen we ook de activiteiten aan van andere culturele- en erfgoedverenigingen die dit wensen. Een berichtje aan bollaert.andre@telenet.be volstaat.